Cotidian editat de GNC Press Impact in Gorj                                                                                                    office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202
DEZVĂLUIRI

Investigații cu batista pe țambal

Șeful Ocolului Silvic din Turceni, cercetat pentru braconaj piscicol

Braconaj pe lacȘeful Ocolului Silvic din Turceni, Aurică Biriboiu, în același timp fratele viceprimarului din aceeași localitate, este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol. Polițiștii Compartimentului Arme, Explozibili, Substanțe Toxice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj împreună cu reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj au descoperit pe lacul lui Biriboiu unelte de pescuit interzise la deținere. În atari condiții au început cercetările împotriva acestuia dar totul se face în mare taină, știut fiind faptul că șeful Ocolului Silvic este fratele viceprimarului PD din Turceni, Ion Biriboiu.

Săptămâna trecută, agenții de poliție din cadrul Compartimentului Arme, Explozibili, Substanțe Toxice aparținând IJP Gorj, însoțiți de un inspector piscicol din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură Mehedinți au desfășurat un control pe lacul Ceplea din comuna Plopșoru. Potrivit agentului șef principal de poliție, Iancu Bura, din cadrul IPJ Gorj, compartimentul presă, verificarea a avut drept scop combaterea braconajului piscicol. Reprezentantul poliției susține că, în timpul inspecției, pe lacul Ceplea „au fost depistate mai multe plase de pescuit monofilament interzise la deținere și un șir de pripoane”. Agentul șef Iancu Bura susține c㠄din primele cercetări” a reieșit că proprietarul lacului este Aurică Biriboiu împotriva căruia „se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj piscicol”.

Șeful Ocolului prins fără documentele legale
În opinia inspectorului zonal Florin Cazacu de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură Mehedinți, șeful Ocolului Silvic de la Turceni a fost prins fără a avea documentele legale desfășurării unei acțiuni de pescuit. „Aurică Biriboiu a fost găsit fără a avea documentele legale, în speță îi lipseau autorizația pentru uneltele de pescuit, licența de acvacultură și autorizația de pescuit comercial”, susține inspectorul zonal Florin Cazacu. Potrivit acestuia, Biriboiu nu este proprietar al întregului lac iar ca atare acesta nu avea dreptul că monteze acele unelte de pescuit interzise de lege.

AJVPS pune batista pe țambal
Deși Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Gorj a avut reprezentanți când s-a efectuat controlul pe lacul Ceplea, directorul AJVPS, Nicolae Tonca dă impresia că instituția sa a fost doar pe post de bibelou. Astfel, acesta susține, referindu-se la cazul șefului de Ocol Silvic de la Turceni, c㠄e în cercetare și acesta trebuie să aducă niște documente”. Și ca să se spele pe mâini de orice responsabilități, Tonca aruncă mâța în ograda Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură de la Mehedinți, trimițându-ne să luăm legătura cu aceștia.

„N-am făcut nimic. E o neînțelegere !”
Așa susține șeful Ocolului Silvic Turceni, Aurică Biriboiu. Fost șef la Ocolul Silvic Peșteana, frate cu viceprimarul din Turceni și patron al discotecii din aceeași localitate, Biriboiu consideră că, în calitate de proprietar al lacului, are dreptul că pescuiască cum vrea și când are chef. „De pescuit am voie și nu e nevoie de licență. M-am documentat la toate astea și e OK. Una e pescuitul sportiv, recreativ și alta când ai firmă așa cum am eu. Nu s-a știut că balta e a mea așa că a fost doar o neînțelegere”, susține șeful Ocolului Silvic de la Turceni, Aurică Biriboiu.

Stăpânul lacului
Potrivit documentelor oficiale, Aurică Biriboiu a cumpărat o parte din lacul Ceplea, circa 75 de ari dintr-un total de câteva hectare, de la un anume Ion Costoiu pe baza unei adeverințe de posesie și a unui proces verbal de punere în posesie. Deținător al acestor documente, Șeful Ocolului Silvic de la Turceni are impresia că poate pescui prin metode și unelte interzise de lege pe toată suprafața lacului. Numai că polițiștii au descoperit uneltele pe baltă iar acum Biriboiu este tras la răspundere. Faptul că este fratele viceprimarului din Turceni, altfel spus are un spate destul de puternic, ar putea să-i sperie însă pe cei care efectuează ancheta. Rămâne de văzut dacă pentru fapta săvârșită Biriboiu va fi găsit vinovat sau va fi scos basma curată. De menționat că, de-a lungul anilor, unele persoane au ajuns să aibă dosar penal pentru că au fost prinse la pescuit cu o amărâtă de undiță și nu cu unelte de pescuit interzise de legislația în vigoare așa cum s-a întâmplat pe lacul lui Aurică Biriboiu.

IRINEL CEURANU

 
  

AUTO

DIVERSE
IMOBILIARE
ELECTRONICE
LOCURI DE
MUNCĂ

 

 

© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.