Cotidian editat de GNC Pres, www.impactingorj.com, office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202

prima pagina
editorial
caleidoscop
politica
actualitate
eveniment
social
dezvaluiri
sport

nationale
agenda publica
horoscop
piata Gorjului
fotoimpact
contact
arhiva

Este legal, dar nu e moral !
Seful ITM Gorj urmarit penal, dar in functie

Horia SerbanHoria Serban, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, se afla inca in functie, cu toate ca este urmarit penal de mult timp de catre procurorii gorjeni. Deoarece legea ii permite acum sa isi desfasoare activitatea in continuare daca superiorii sai nu decid altfel, in timpul urmaririi penale Horia Serban nu a renuntat nici temporar la functia sa, chiar daca acest lucru nu e tocmai moral. Seful ITM Gorj este cercetat pentru abuz in serviciu, pentru afacerea cu sediul ITM, in prezent asteptandu-se noua expertiza ceruta si platita de procurori. Un expert din Targu Jiu a primit 32 de milioane de lei sa se pronunte ca specialist in aceasta afacere, dar, desi trebuia finalizata de acum cateva saptamani, acest lucru nu s-a intamplat.

La sesizarea Camerei de Conturi Gorj, in 2004, Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj a mai cercetat o data afacerea cu imobilul in care isi desfasoara activitatea Inspectoratul de Munca Gorj, inspectorul sef Horia Serban fiind gasit nevinovat. Atat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Gorj, cat si procurorul Parausanu au dat un verdict de neincepere a urmaririi penale, fara a fi efectuata o expertiza contabila.
Însa prim-procurorul Emil Mota a declarat ieri ca a dispus, ulterior, redeschiderea dosarului si reluarea cercetarilor, cerand totodata si o noua expertiza, tehnica si contabila. Un expert din Targu Jiu a fost platit cu 32 de milioane de lei pentru a realiza aceasta expertiza, „concluziile trebuind sa fie depuse de cateva saptamani, lucru pentru care trebuie sa il iau la intrebari”, dupa cum a spus prim-procurorul Emil Mota.
Cu toate ca este urmarit penal de mult timp, inspectorul sef al ITM Gorj a fost mentinut in functie, cand moral ar fi fost sa fie suspendat pe perioada cat este urmarit penal, avand calitatea de invinuit. Horia Serban este cercetat pentru abuz in serviciu, pentru achizitionarea imobilului in care este sediul ITM Gorj fara respectarea dispozitiilor legale privind organizarea licitatiei publice si supraevaluarea acestuia.

Din grajd, sediul Inspectoratului de Munca

Cu complicitatea secretarului de stat din Ministerul Muncii si a altor directori din minister, fostul grajd de pe malul Jiului, acum impozanta cladire a ITM Gorj, a ajuns sa coste 13,5 miliarde lei, suma fiind cu aproape 12 miliarde lei mai mare decat cea platita de fostul proprietar pentru acelasi imobil.
Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj a achizitionat in 2001 de la Virgil Gaman fostul grajd de pe malul Jiului, pentru care a platit 13,5 miliarde de lei. Înainte de a o vinde, Gaman cumparase cladirea de la o firma la care era actionar majoritar, platind pe ea doar 1,7 miliarde de lei. Cladirea era proprietate a SC Romal SRL din Targu-Jiu, ce ii avea ca actionari pe Virgil Gaman si sora sa, Gaman detinand capital majoritar in societate. Initial, spatiul a fost folosit pentru brutarie, ulterior dovedindu-se ca este un „extraordinar” sediu de institutie publica. Valoarea de inventar a cladirii, in anul 2001, ce figura in actele contabile ale societatii, cu tot cu utilajele de brutarie, se ridica cu putin peste 1,5 miliarde.
Contractul de vanzare-cumparare intre ROMAL si Gaman are loc in 14 decembrie 2001, iar cel de vanzare dintre Gaman si ITM Gorj figureaza pe data de 17 decembrie 2001. Cu toate acestea, in procesul verbal al comisiei de negociere a „afacerii de miliarde” din data de, atentie, 11 decembrie 2001, sta scris negru pe alb ca Gaman este proprietarul imobilului, lucru imposibil.
Camera de Conturi constata in 2004 ca valoarea sediului ITM a fost una supraevaluata, motiv pentru care a sesizat organele de urmarire penala pentru faptul ca directorul ITM Gorj, Horia Serban, si-a indeplinit in mod defectuos indatoririle de serviciu, producand o paguba patrimoniala acestei institutii, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei de negociere.

Tevi de miliarde de lei, dar ruginite

Un alt incident intamplat la doar cateva luni de la izbucnirea scandalului a demonstrat ca banii au fost aruncati in vant: tevile de apa au cedat, din cauza ruginii, inundand locul unde erau depozitate carnetele de munca ale gorjenilor.
În aprilie 2004 se spusese ca imobilul achizitionat de ITM nu prezinta spatiu pentru arhiva, aceasta fiind depozitata, periculos, in podul imobilului. Angajatii erau nevoiti sa-si desfasoare activitatea numai la lumina artificiala, neexistand ferestre la parter, ci numai niste luminatoare.
Un incident din iunie 2004 a facut insa sa se vada exact pe ce s-au dat miliarde de lei: o conducta de alimentare cu apa a cedat si a inundat exact camera in care erau depozitate cartile de munca. Zeci de astfel de documente au fost distruse.
Conducerea ITM Gorj a recunoscut avaria. Purtatorul de cuvant al institutiei, Gheorghita Cuzma, a precizat atunci ca vor fi refacute toate cartile de munca. „Nu au fost distruse decat in proportii mici si pot fi refacute”, a declarat acesta.

Serban a falsificat acte pentru OJT Gorj

Una din cele mai bune dovezi despre modalitatea de lucru a directorului ITM Gorj este un fals realizat pentru a fi folosit de fostul director al OJT, George Niculescu, pentru a putea participa la o licitatie din Petrosani. Horia Serban i-a eliberat acestuia, la urgenta, un certificat de negrevare conform caruia societatea nu figura cu nici o datorie la bugetul asigurarilor sociale. Cu acesta, Niculescu s-a prezentat la licitatie, lipsa datoriilor fiind una din principalele conditii puse participantilor.
Eliberarea certificatului s-a realizat la insistentele lui Niculescu, iar Horia Serban, dupa sfarsitul programului, a realizat certificatul cu nr.50 din 23.05.2001 prin care se atesta ca OJT nu avea restante la plata contributiei pentru asigurarile sociale de stat la data de 30.04.2001. Certificatul avea numarul de inregistrare la ITM 9317/23.05.2001, obtinut din registrul repartizat la compartimentul relatii de munca. Desi persoana autorizata a refuzat eliberarea certificatului, la sfarsitul programului Horia Serban a solicitat intocmirea unui certificat in fals spre a-i fi eliberat OJT-ului. Ecaterina Ghinoiu l-a intocmit si l-a lasat spre semnare celui ce-l solicitase, adica directorului ITM.
Cu toate ca la vremea respectiva datoriile OJT la bugetul asigurarilor sociale se cifrau la circa 1,8 miliarde lei, situatie atestata de o alta adresa a OJT, 2318/12.11.2002, totusi Serban si-a servit prietenul. Aceasta adresa a fost eliberata la solicitarea politiei, dupa inceperea cercetarilor penale impotriva lui Horia Serban.

Seful ITM ascunde si afacerile cu mobilier

În februarie 2005, cotidianul nostru solicita Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj un raspuns la o solicitare despre modul cum au fost folositi banii institutiei publice pentru achizitia de mobilier. Intentia era de a afla in mod legal valoarea mobilei achizitionate de ITM de la firma fostului prefect de Gorj, Mugurel Surupaceanu.
Raspunsul la solicitarea de a fi informati asupra sumei cu care s-a facut achizitia, modalitatea de achizitie si castigatorul licitatiei sau selectiei de oferte a fost clar: nu avem voie sa stim ca fostul prefect a vandut mobila la ITM. De fapt asta a spus purtatorul de cuvant al ITM atunci cand ne-am facut cunoscuta nemultumirea fata de neseriozitatea cu care trateaza un demers legal. Acest functionar public ne-a motivat ca a primit ordin de la directorul sau sa nu ne dea decat informatia ce priveste suma, fara a spune daca s-a facut legal sau nu si fara a face public faptul ca firma fostului prefect Surupaceanu a asigurat mobilierul.

ANA-MARIA ILINCA

 


© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora
:: powered by A. T. Labs ::