Cotidian editat de GNC Pres, www.impactingorj.com, office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202

prima pagina
editorial
caleidoscop
politica
actualitate
eveniment
social
dezvaluiri
sport
nationale
agenda publica
horoscop
piata Gorjului
fotoimpact
contact
arhiva

Tunuri imobiliare de miliarde
la margine de Targu Jiu

 

Cunoscuti oameni de afaceri din judet au cumparat la marginea Tg-Jiului, in zona Artego, suprafete intinse de terenuri, stiind ca un nou Cartier al Primaverii se va ridica in acea zona. Afland din presa ca, in zona Centura Artego, se cauta terenuri pentru o noua vatra de sat pentru viitorii expropriati de lucrarile din minerit, acestia au cumparat terenurile de la proprietarii care habar nu aveau ca detin „o mina de aur”. Afaceristii i-au convins pe oameni sa le vanda pamantul. Gheorghe Sucitu, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Gorj, a cumparat mai multe hectare de teren in respectiva zona. A devenit proprietarul a peste 2 ha, in schimbul a 1,2 miliarde lei, pe care le-a revandut Complexului Energetic Rovinari cu peste 6 miliarde lei. De cinci ori mai mult, in doar cateva luni. Pe nici 1.300 de mp, un alt afacerist este despagubit de CE Rovinari de 50 de ori mai mult decat cumparase terenul. Cele 6 milioane lei investite s-au multiplicat in 323 milioane lei. Comisia constituita de CE Rovinari, privind aceste tranzactii, a constatat, in urma verificarilor documentelor, ca totul s-a derulat legal.

Daca anul trecut era in voga mega-afacerea vilelor stramutatilor de lux, acum bogatasii Gorjului, pe baza unor tranzactii cu terenuri, si-au umplut doldora buzunarele, stiind ca CE Rovinari este interesat de acele terenuri pentru construirea unui nou cartier de stramutati. Stim cu totii ca doar cu cateva zeci de milioane de lei, mai-marii judetului si cei din minerit s-au ales cu mandrete de vile in Cartierul Primaverii din Tg-Jiu, construite pe banii societatilor de stat. Au cumparat cocioabele din zonele pe unde urma sa treaca buldozerul. Stiau ca din banii mineritului urmeaza sa fie despagubite persoanele ale caror gospodarii vor fi afectate de extinderea lucrarilor de exploatare a lignitului. Mecanismul a fost extrem de simplu. Nu a fost nevoie decat de o informatie din interiorul unei institutii de stat: fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia.
De aceasta data, nu mai este vorba despre cumparari de cocioabe la preturi de nimic. S-a gasit o noua metoda. La fel de simplu si cu bani la fel de putini, se cumpara terenurile pe care urmeaza sa se construiasca casele viitorilor stramutati. Ingenioasa tactica si profitabila afacere. Proprietarii terenurilor se considera acum inselati de afaceristii targujieni, nestiind o clipa ca pe pamantul lor folosit in agricultura va lua nastere o vatra de sat pentru cei ce urmeaza a fi expropriati. Însa anuntul a fost publicat in presa si cei ce au stiut de el au profitat. Oamenii simpli, in schimb, au fost bucurosi sa vanda terenurile, care credeau ca nu prezinta interes pentru nimeni… S-a dovedit a nu fi taman asa!

Afaceristii, despagubiti regeste

Prin decizia nr. 112/26.04.2004, SC Complexul Energetic Rovinari SA a trecut la negociere in vederea cumpararii terenurilor situate in intravilanul municipiului Tg-Jiu, zona Centura Artego. În aceasta locatie vor locui stramutatii care vor fi afectati de lucrarile miniere ale carierei Pinoasa.
Mai multi proprietari de terenuri ne-au declarat ca, in urma cu cateva luni, un grup de afaceristi i-a convins sa vanda pamantul din zona Artego, cu iesire la magistrala, ce leaga Artego de Tg-Jiu, la pretul de 50.000 lei/mp. Au cumparat 3 hectare de pamant pe care au dat 1,5 miliarde lei. La scurt timp, spun cetatenii, SC Complex Energetic Rovinari a cumparat 5 ha de teren pentru stramutati, in aceasta zona. „Au venit si au lamurit si alti cetateni care au pamant langa cel cumparat de afaceristi, ca sa-l vanda la complex, cu sapte euro/mp”. De cinci ori mai multi bani decat au dat afaceristii.
Ion Gelatu, Gheorghe Sucitu si Dumitru Ghiceanu, cunoscuti oameni de afaceri, au cumparat, in 2004-2005, trei hectare de teren.
Sucitu Gheorghe cumpara in toamna anului trecut 21.942 mp cu 1,095 miliarde lei si suprafata de 3.150 mp in schimbul a 157,5 milioane lei. Este despagubit regeste de CE Rovinari. A primit 5,6 miliarde lei si respectiv 807,6 milioane lei pentru bucatile de teren. Tranzactia cu terenuri ii va mari substantial veniturile, pentru ca acesta a mai cumparat in zona cateva hectare de teren, de care sunt interesate mari companii private, care vor sa se extinda in Tg-Jiu, dar si ANL, care are in vedere construirea unor noi locuinte in acel perimetru. Sucitu a declarat ieri presei ca deja a primit o oferta de la Volvo pentru a-si ceda terenul, pentru care va primi 11 Euro/mp.
Ion Gelatu a primit, de asemenea, de la Complexul Energetic Rovinari 1,1 miliarde lei pentru 4.536 mp, suprafata de teren cumparand-o cu 335 milioane lei in ianuarie 2005.
Omul de afaceri Dumitru Ghiceanu cumpara cu numai 6 milioane de lei 1.269 mp si primeste de cinzeci de ori mai mult de la CE Rovinari - nici mai mult nici mai putin decat suma de 323.076.600 lei. CE Rovinari a platit pentru terenurile in cauza 7 Euro/mp, noii proprietari cerand initial 10 Euro/mp.

Afacere legala

Ion Pisc, directorul general al CE Rovinari, sustine ca a constituit o comisie de ancheta pentru a verifica aceste tranzactii cu terenuri. „Am verificat documentele pentru adjudecarea terenurilor si am constatat ca totul s-a derulat conform legii. Am procedat transparent, anuntul de adjudecare a terenurilor a aparut in presa si se stia de dorinta noastra de a cauta suprafete compacte de teren pentru viitorii stramutati. Multi dintre cei ce sunt pe cale de a fi expropriati ni s-au adresat ca doresc sa fie mutati in zona Varsaturi din Tg-Jiu. Spre surprinderea noastra, proprietarii de terenuri cereau 25 de Euro/mp si nici nu era o suprafata compacta. Zona Artego stiu ca a intrat in planul urbanistic al municipiului Tg-Jiu, cu facilitati, printre altele, la reteaua de canalizare a orasului. Am verificat si nu sunt implicati salariati ai Complexului sau familiile acestora in aceste tranzactii de terenuri. Totul s-a derulat legal, pana la urma este vorba despre tranzactii de terenuri, iar din punctul nostru de vedere adjudecarea lor nu s-a facut cu incalcarea legii”, a declarat Ion Pisc.

IRINA IRINOIU
ROXANA STOIAN

 

Înca o teapa a lui Crisan, la Constanta

 

Alexandru Crisan jr.Fostul patron al Urex Rovinari, omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan jr., a intrat intr-un „nemeritat” con de umbra de cand a fost bagat la racoare anul trecut. Anchetele deschise pe numele sau se desfasoara mai greoi decat cele deschise pe numele prietenului sau Nicolae Mischie, poate si pentru ca fostul sef al Autoritatii Nationale de Control Ionel Blanculescu a avut doar interese electorale atunci cand a venit la Rovinari sa le spuna muncitorilor ca li se face dreptate.
Politistii constanteni l-au readus in prim-plan pe Crisan printr-un dosar pe care l-au intocmit pe numele acestuia. Juniorul, desi aflat in arest pentru inselaciune, este cercetat pentru ca ar fi indus in eroare o firma constanteana de la care ar fi incasat 14 miliarde de lei.
Potrivit politistilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanta, in perioada decembrie 2003 - februarie 2004, Alexandru Crisan, in calitate de administrator si comisionar al SC Urex Rovinari SA, ar fi inselat o firma constanteana, SC Pann Eurodentis SRL, cu ocazia incheierii si derularii a doua contracte de vanzare - cumparare de deseuri metalice. Pentru aceasta tranzactie, Crisan a incasat in avans suma de 14 miliarde de lei, fara a vira banii in contul societatii Urex Rovinari si fara a efectua plati in favoarea acesteia. Conform politistilor, el a folosit avansul primit pentru a favoriza alte firme in care avea interese directe.
Crisan a fost arestat, in luna septembrie 2004, de Tribunalul Gorj, sub acuzatia de inselaciune, intrucat ar fi emis patru file CEC fara acoperire, in valoare de peste sase miliarde de lei, prejudiciind astfel o societate comerciala din Tg-Jiu. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, in luna octombrie a anului 2004, ca omul de afaceri a infiintat, in ultimii 13 ani, direct sau prin intermediul familiei sale, zece societati comerciale. ANAF a stabilit ca cele zece societati in care a fost implicat Alexandru Crisan au acumulat, in urma unor operatiuni ilegale, obligatii fiscale de 841 miliarde de lei.
De asemenea, in luna ianuarie a acestui an, Alexandru Crisan jr. a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului ICCJ, intr-un dosar in care este acuzat ca a prejudiciat firma Urex Rovinari cu peste 800 de milioane de lei. Potrivit rechizitoriului Crisan jr. este acuzat de savarsirea, in concurs, a infractiunilor de inselaciune, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

GIGI CIUNCANU

 


© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora
:: powered by A. T. Labs ::