Cotidian editat de GNC Press Impact in Gorj                                                                                                    office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202
SOCIAL

Utilaje de ultimă generație în mineritul gorjean

Zeci de utilaje unice în GorjPeste o sută de utilaje de ultimă generație au ajuns în parcul auto de la Mătăsari aparținând Asociației SC TPSUD SRL Motru și SC TPSUD Coremi SA Rovinari, în urmă cu doar câteva zile. Cu alte cuvinte, zeci de excavatoare, buldozere, caterpilare sau wole, în total 130 de astfel de utilaje, vor lua drumul carierelor miniere pentru exploatarea lignitului la suprafață și în subteran în concordanță cu normativele europene. La momentul actual, investiția de la Mătăsari este unică în Gorj, nemaiexistând o altă firmă care să aibă în dotare un astfel de parc auto. Potrivit liderului acestei Asociații, Gheorghe Sarcină, „investiția a fost enormă, fiind achiziționate utilaje performante de producție recentă”.

„Sunt niște utilaje foarte performante”

„După ce ai muncit o zi întreagă pe un excavator din acesta, nu te duci acasă stresat”Calitatea utilajelor, marca Jcb, Komatsu, Samsung, Volvo sau Caterpilar, este recunoscută îndeosebi de muncitorii cu experiență ce lucrează pe acestea. „E foarte bine cu aceste utilaje pentru că e ditamai diferența de astea românești. După ce ai muncit o zi întreagă pe un excavator din ăsta, nu te duci acasă stresat”, spune excavatoristul Gheorghe Crăiniceanu. Având o experiență de 25 de ani în muncă, excavatoristul ce a lucrat pe vechile și rudimentarele excavatoare românești a ajuns acum să muncească într-un excavator străin în care stă ca și cum ar sta în propria sufragerie, adică în ciorapi. „Așa cere eticheta”, spune Crăiniceanu, în timp ce apasă pedalele excavatorului în ciorapi albi și ascultă muzică la radio. Încântat de noile utilaje este și Alexandru Dogaru. Buldozerist și mecanic de peste 20 de ani, bărbatul zice c㠄utilajele sunt foarte performante, fiind cam aceeași diferență care este între o Dacia și un Audi A6”. „E foarte ușor să lucrezi pe astfel de excavatoare”, mai adaugă muncitorul.

Utilaje noi, forță de muncă nouă

Gheorghe Sarcină: „Utilajele noastre îndeplinesc normativele UE”Sosirea utilajelor la Mătăsari a oferit locuitorilor zonei și un loc de muncă. Prin urmare, afirmă liderul Gheorghe Sarcină, în acest fel, „am dat de muncă la acele persoane care au o situație familială mai delicată și sunt din zona Mătăsariului”. Astfel, datorită existenței acestor utilaje au mai fost angajate alte 30 de persoane din zona minieră. În altă ordine de idei, utilajele, afirmă Gheorghe Sarcină, au început să fie distribuite la carierele EMC Mătăsari, Jilț Nord și Jilț Sud dar și la carierele din Rovinari și Motru. De asemenea, asociația sprijină cu utilaje și administrațiile locale de la Mătăsari, Dragotești sau Slivilești. Vorbind despre această achiziție, liderul Gheorghe Sarcină afirmă că grupul de firme a achiziționat utilaje produse chiar în acest an, utilaje care fac ca SC  TPSUD SRL Motru și SC TPSUD Coremi SA Rovinari să fie unici pe piață din punctul de vedere al dotării cu utilaje. „Suntem o firmă cu tradiție în Gorj și prin această investiție am dovedit că se poate ca și la noi în județ să avem utilaje în conformitate cu normativele Uniunii Europene de exploatare a lignitului la suprafață și la subteran”, a concluzionat Gheorghe Sarcină.

(I.C.)

 

Primăria Târgu-Jiu premiază Constantinii și Elenele

Târgujienii cu numele de Constantin și Elena vor primi atenții din partea administrației locale, după cum afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Constantin Crețan. Evenimentul face parte din ciclul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilelor Municipiului Târgu-Jiu ce vor începe luni, 21 mai. Acestea vor demara printr-o slujbă religioasă de preamărire a Sfinților Împărați „Constantin și Elena”, patronii spirituali ai municipiului Târgu-Jiu. La această slujbă ce va începe la ora 10.30, afirmă Crețan, va participa însuși primarul Florin Cârciumaru. De asemenea, toți târgujienii care vor dovedi cu buletinul că poartă numele sfinților Constantin și Elena și se vor afla la Biserica Sfinții Împărați „Constantin și Elena (zona magazinului Parângul)” sau la Biserica Domnească din Piața Prefecturii vor fi cadorisiți de reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu cu o insignă și o ciocolată.

(I.C.)

 

Festival de teatru

Elevii de la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu vor participa pentru a treia oară la Festivalul Național de Teatru al Liceelor Vocaționale –Timișoara 2007. Acesta va dura trei zile, în perioada 1-3 iunie și se organizează cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean și a Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național al Județului Timiș. Membrii juriului de la această ediție vor fi actorul Florin Piersic junior, inspectorul școlar general al județului Timiș, Adrian Brăescu, profesorul universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Violeta Zonte. Festivalul cuprinde trei secțiuni: spectacol, scenetă și monolog. Referitor la participarea elevilor de la Artă Dramatică din Târgu Jiu, aceștia vor reprezenta orașul la toate secțiunile. La secțiunea spectacol vor participa elevii clasei a X-a C cu piesa „Tombolla” de Martin Pascal. Pentru scenetă au fost desemnați elevii clasei a IX-a C care vor participa la festival cu o improvizație scenică dup㠄Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă. La ultima secțiune din concurs va participa eleva din clasa a XI-a, Cornelia Bran, pregătită de actrița Mariana Ghițulescu. Anul trecut elevii de la Liceul „Constantin Brăiloiu” au reușit să obțină premii la cele trei secțiuni, inclusiv marele premiu pentru interpretare feminină. Cu toată pregătirea necesară, elevii mai au nevoie de asigurarea transportului până în Timișoara. „A mai rămas să mai facem rost de un autocar pentru transport, având în vedere ca Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu a asigurat nici un autocar până acum”, a declarat directoarea liceului, Aurelia Savu.

ANA CORNELIA ANDREI

 

Veterani premiați, la Motru

Cu prilejul Zilei Europei, primarul din Motru, Dorin Hanu, a constatat că pe teritoriul municipiului mai sunt în viață veterani de război, octogenari, participanți la cel de-al II-lea război mondial. A stat și a chibzuit și, într-un târziu, s-a decis ca de Zilele Municipiului Motru să-i premieze pe cei care mai sunt în viață cu o sumă modică, de 300 de lei, pentru fiecare dintre cei 17 veterani de război identificați în urma dispoziției sale. Pentru această premiere și nu numai, Hanu a convocat Consiliul Local Motru, într-o ședinț㠄de îndat㔠permisă de lege pentru a rectifica bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Local. Cu această ocazie a împărțit și cele 140.000 lei către școlile din Motru, a propus premierea echipei de fotbal a Școlii Generale nr. 1 din Motru, campioană națională interșcolară. A propus de asemenea programul de utilizate a unui grant de 20.000 de euro, sosit pentru ecologizarea orașului și aprobarea pragului strategic de dezvoltare urbană a localității până în 2013.
„Premiile pentru veterani reprezintă prea puțin față de ceea ce au oferit acești oameni țării. Mă bucur că toți consilierii locali și-au manifestat acordul pentru această inițiativă, o premieră în cei 17 ani de democrație. Din păcate, am intuit destul de târziu că respectul generației noastre poate îmbrăca și forma unei recunoștințe materiale”, a declarat Hanu.

C. BUNILĂ

 
 

Grupurile sanitare ar trebui să fie curate precum niște farmacii. Așa „ar trebui” numai că proprietarii acestora preferă să tragă apa după prevederile legii și trec cu vederea peste modul în care arată WC-urile. „Gândacul”, un simbol al mizeriei, va fi „steaua” acordată fiecărei toalete, arătând astfel gradul de educație al acelora care întrețin aceste grupuri sanitare.

Primăria Târgu-Jiu et. I

Iote că i-am prins pe cei de la Primăria Târgu-Jiu în off-side! E pentru prima dată când găsim apa netrasă și coșul de gunoi plin de hârtie igienică. Greu de crezut dar adevărat. Așa că se poate întâmpla și la case mai mari, precum Primăria Târgu-Jiu. În rest, toate bune și frumoase, dovadă că această instituție este una ce se respectă și își respectă contribuabilul.

 

 

- mediu toxic
- ca în fundu' grădinii
- daca nu ai de ales
- acceptabil
- modelul occidental și în Gorj

 
   

AUTO

DIVERSE
IMOBILIARE
ELECTRONICE
LOCURI DE
MUNCĂ 

© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora.