Cotidian editat de GNC Pres, www.impactingorj.com, office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202

prima pagina
editorial
caleidoscop
politica
actualitate
eveniment
social
dezvaluiri
sport

nationale
agenda publica
horoscop
piata Gorjului
contact
arhiva

Neregulile din Penitenciarul Tg-Jiu, ascunse in spatele cenzurii

 

Claudiu MateiTot ce s-a scris ieri in „Impact in Gorj” si mult mai multe afaceri desfasurate in interiorul Penitenciarului de Maxima Siguranta din Targu-Jiu ar fi putut ajunge mai demult la opinia publica daca Eugen Simescu nu ar fi cenzurat unul dintre detinuti. Jurnalistul Claudiu Matei si-a scris toate aceste lucruri intr-o agenda, care insa i-a fost confiscata de oamenii lui Simescu. S-au asigurat, in acelasi timp, ca nici o vorba sa nu-i scape si i-au cenzurat si corespondenta. Astazi va prezentam inca o dovada ca Eugen Simescu minte atunci cand spune ca sotia sa nu are nici o legatura cu firma care aprovizioneaza detinutii cu legume. Si ca lucrurile sa fie duse pana la capat, procurorii s-au autosesizat si au inceput cercetarea impotriva lui Eugen Simescu. Ei vor sa afle daca cele scrise in cotidianul nostru sunt sau nu adevarate.

Neregulile aparute ieri in cotidianul nostru legate de achizitiile de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Targu-Jiu au fost consemnate de jurnalistul Claudiu Matei intr-o agenda, pe vremea cand acesta se afla in detentie. Spiritul jurnalistic nu l-a parasit pe Claudiu nici atunci cand se afla in starea de lipsire de liberate si a inceput sa-si noteze intr-o agenda toate problemele din penitenciar. Unele au aparut publicate, ieri, in cotidianul nostru, altele insa nu le cunoastem inca. Cert este ca informatiile despre agenda lui Claudiu Matei au ajuns si la urechile directorului Eugen Simescu. Ce s-a intamplat atunci, ne spune chiar Claudiu: „Cu mai bine de sase luni inaintea de eliberarea mea, mi s-a facut o perchezitie in camera. În timp ce eu nu ma aflam in camera mi-a fost gasita agenda. Perchezitia a fost facuta de un subofiter. Mi-a citit in agenda, desi nu avea voie, si i-a dat-o sefului de tura care s-a dus cu ea in dinti la director. A fost un adevarat tambalau cu SIPA. M-a chemat directorul Eugen Simescu si m-a intrebat ce vreau sa fac cu agenda. În cele din urma, am fost nevoit sa rup foile din agenda in care consemnasem toate neregulile legate de persoana sa”, a declarat jurnalistul Claudiu Matei.
Lucrurile, insa, nu s-au oprit aici, Claudiu s-a hotarat sa puna tot ce aflase pe foaie si sa trimita o scrisoare unui jurnalist. Ca sa nu bata la ochi, Claudiu a evitat sa trimita scrisoarea sotiei sale si a destinat-o unui coleg de breasla. Scrisoarea n-a ajuns niciodata acolo unde a trimis-o. „Este clar ca eram monitorizat. Scrisoarea n-a ajuns niciodata la jurnalistul la care am trimis-o”, a confirmat Matei.

„Sotia mea nu a fost asociata cu Plesu”

Directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta din Targu-Jiu, Eugen Simescu a declarat, ieri, pentru postul de radio Omega ca nu este singurul din institutie care are rudele angajate. Simescu a recunoscut ca si-a angajat fiicele in penitenciar, dar nu a recunoscut gradul de rudenie cu nepotul sau, ajuns director adjunct. Ion Popescu este nepotul sotiei directorului, deci ruda prin alianta. Cat despre concursul organizat pentru cele doua fiice ale sale, Eugen Simescu ar trebui sa faca dovada scoaterii la concurs a posturilor. Nimeni nu-si aminteste sa fii fost dat un anunt in acest sens, dovada ca la concursul angajarii celor doua fiice ale sale nu s-a prezentat nici un alt candidat. Angajatii din penitenciar au declarat ca stiau de posturile respective si au asteptat ca ele sa fie scoase la concurs. Au aflat abia dupa ce Minodora si Lavinia Simescu au inceput serviciu.
Tot la Radio Omega, Eugen Simescu a sustinut cu tarie ca firma sotiei sale nu a fost asociata niciodata cu cea a lui Mircea Plesu, omul care alimenteaza penitenciarul cu legume pentru hrana detinutilor.
Reporterii „Impact in Gorj” au reusit sa puna mana pe documentul care arata cu cata lipsa de bun simt incearca Simescu sa traduca opinia publica. Înaintea datei de 17 noiembrie 2005, asociati la firma Baldemar erau Maria Simescu si Mircea Plesu cu parti egale, adresa (facsimil) stand marturie in acest sens.
Înfiintata in anul 2004, firma care are adresa pe strada Olari, bl.1, ap. 80 in Targu-Jiu, adica locuinta din caminul de nefamilisti ce apartine lui Plesu, avea asociati cu parti egale pe Plesu si Maria Simescu, insa administrator al societatii era Mircea Plesu.
Cat despre firma lui Mircea Plesu cu care acum are contract Penitenciarul de Maxima Siguranta din Targu-Jiu se numeste Plescontur SRL infiintata in 2005 si nu este platitoare de TVA. Adresa firmei este aceeasi ca la Baldemar. „Sunt persoane care nu au de lucru”, asa i-a numit directorul Eugen Simescu pe cei care au relatat despre cele intamplate in penitenciar.

Procurorii il cerceteaza pe Simescu

Nu stiu cum ii va numi Eugen Simescu pe cei care se vor ocupa de anchetarea sa. Directorul penitenciarului nu se mai bucura de statutul de magistrat, putand fi cercetat de politistii si procurorii din Gorj.
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Emil Mota a declarat ca, dupa ce „Impact in Gorj” a publicat ancheta jurnalista a dispus sesizarea din oficiu impotriva directorului penitenciarului, Eugen Simescu. „La prima vedere este vorba despre abuz in serviciu, dar pe parcursul cercetarii se poate schimba incadrarea juridica sau se poate descoperi si comiterea altei infractiuni. Cercetarea va stabili cu exactitate”, a declarat Emil Mota.
Cercetarea poate ar trebui sa vizeze si pe oamenii din interiorul penitenciarului care se ocupa cu monitorizarea cadrelor. Acel SIPA (Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie), transformat ulterior in Directie, subordonata direct Ministerului Justitiei, de care vorbea jurnalistul Claudiu Matei ar fi trebuit sa constate aceste lucruri, nu sa le ascunda si mai mult sa aiba grija ca informatiile sa nu paraseasca institutia. Oare maxima siguranta a penitenciarului la asta se refera?

GABRIELA MLADIN

 


© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora
:: powered by A. T. Labs ::