Cotidian editat de GNC Pres, www.impactingorj.com, office@impactingorj.com, tel/fax: (0253) 217202

prima pagina
editorial
caleidoscop
politica
actualitate
eveniment
social
dezvaluiri
sport
nationale
agenda publica
horoscop
piata Gorjului
fotoimpact
contact
arhiva

Peste 4500 de „boboci” incep luni scoala

• La clasa I nu va mai exista repetentia

Numarul elevilor gorjeni care merg in acest an in clasa I este de 4529. Acestia au un motiv in plus de bucurie, pe langa acela al inceperii scolii. Potrivit noului regulament scolar, „bobocii” nu vor mai repeta clasa in cazul in care nu vor reusi sa promoveze la toate materiile.
Astfel, pentru anul scolar 2005-2006, Ministrul Educatiei si Cercetarii a initiat nu nou proiect al Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Acesta cuprinde o serie intreaga de noutati. Elevii care la incheierea clasei I se gasesc in situatia de repetentie vor intra intr-un program de remedie/recuperare scolara ce va fi realizat de catre invatatorul clasei impreuna cu un consilier psihopedagog. Tot in ceea ce priveste elevii, noul regulament prevede egalitate in drepturi pentru toti scolarii indiferent ca sunt din invatamantul public cat si cei din sistemul particular acreditat.
Elevii care savarsesc fapte prin care se incalca dispozitii legale in vigoare, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora. Toate sanctiunile aplicate elevilor sunt comunicate in scris parintilor sau reprezentantului legal. De altfel, parintii elevilor sunt obligati ca cel putin odata pe luna sa ia legatura cu cadrele didactice sau cu dirigintele pentru a cunoaste situatia elevului.
În acelasi regulament se prevede posibilitatea ca elevii de la Scolile de Arte si Meserii sa se poata transfera la liceu la sfarsitul clasei a IX, insa cu conditia promovarii testelor nationale si a examenelor de diferenta ce se impun. Transferul se efectueaza in limita locurilor disponibile.
Se interzice, la fel ca si in acest an, constituirea de fonduri de protocol sau a oricarui fond destinat derularii evaluarilor nationale. În baza regulamentului scolar si al regulamentului intern al unitatii scolare, directorul unitatii va incheia cu parintele elevului de clasa IX-XII un acord de parteneriat scoala-familie.
În ceea ce priveste comisia pentru evaluarea si asigurarea calitatii invatamantului, aceasta va trebui sa elaboreze un raport anual de evaluare interna privind calitatea educatiei in fiecare unitatea scolara, raport ce va fi adus la cunostinta tuturor beneficiarilor atat parinti cat si elevi.
Si tot ca noutate este si penalizarea cadrelor didactice cu excluderea din invatamant in cazul in care, prin prestatia didactica, doresc obtinerea unor avantaje, de orice fel.

CORINA POPA

Dupa 15 ani,

Muzeul „Iosif Keber” se restaureaza

• Imobilul se afla intr-o avansata stare de degradare

Muzeul Memorial „Iosif Keber” si Biblioteca de Arta din Tg-Jiu se afla intr-o stare grava de degradare, motiv pentru care in cursul acestui an se vor realiza lucrari de restaurare si reabilitare. Pentru realizarea tuturor lucrarilor este nevoie de suma de 500 milioane lei, din care Consiliul Local Targu Jiu a alocat 200 milioane lei, iar restul de bani ii detine Biblioteca Judeteana.
Acoperisul muzeului este afectat de trecerea anilor, in timpul ploilor, apa patrunzand in cladire. Tencuiala a picat in mai multe locuri, iar zugraveala s-a sters pe suprafete mari.
Muzeul Memorial „Iosif Keber” are nevoie si de o centrala proprie, pentru ca in timpul sezonului rece incalzirea se realizeaza numai la parter, in doua incaperi. Restul imobilului nu este incalzit, iar in unele incaperi nu exista surse de incalzire, sobe. Din acest motiv sunt afectate lucrarile de arta religioasa ale pictorului, dar si cartile Bibliotecii de Arta.
Muzeul Memorial a fost preluat de Biblioteca Judeteana „Christian Tell” din Targu Jiu in anul 1989, in urma cu 15 ani, iar in tot acest timp nu au fost realizate nici un fel de lucrari de intretinere sau reparatii.
Lucrarile de reabilitare si restaurare a cladirii vor fi demarate in cursul acestui an, dupa cum a declarat directorul Centrului „Constantin Brancusi”, Sorin Lory Buliga.

LOREDANA ECOVITA

Contestatii rezolvate la Bac

Patru elevi declarati respinsi au luat note de trecere

• Circa 100 de contestatii au fost depuse la sesiunea din toamna a Bacalaureatului

Doar patru contestatii au fost rezolvate favorabil din cele 98 depuse la sesiunea din aceasta toamna a Bacalaureatului, in conditiile in care nici jumatate din cei ce s-au prezentat la sustinerea concursului, nu au reusit sa promoveze. Cele mai multe contestatii au fost depuse la matematica - 45 si la romana - 40.
Cei care nu au reusit sa promoveze mai au o sansa, insa abia in anul urmator, pentru ca cele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat s-au incheiat. De altfel a aparut calendarul si metodologia de desfasurare atat a testelor nationale cat si a examenului de bacalaureat pentru anul scolar 2006. Si aici sunt aduse cateva elemente de noutate. Astfel, la testele nationale, in cazul in care se contesta note intre 4,50 si 4,99, nota finala va fi cea obtinuta in urma recorectarii, chiar daca diferenta dintre note este mai mica de 0,5 puncte. În cazul in care comisia de contestatii la testele nationale sau la bacalaureat constata, intre nota initiala si cea de la contestatii, o diferenta mai mare de 1,5 puncte, se va desemna o a treia comisie ce va fi compusa din doi corectori, media finala fiind media notelor celor doi corectori din cea de-a treia comisie.
Înscrierea pentru testele nationale se va desfasura intre 15 si 26 mai 2006, iar pentru bacalaureat inscrierea se desfasoara intre 2 si 12 mai 2006.

CORINA POPA

Traditiile mestesugaresti, reinviate la Curtisoara

Simpozionul National „Satul Romanesc Traditional”, ce se desfasoara la Curtisoara si Stolojani in aceasta zi, aduce in Gorj specialisti in domeniul mestesugurilor stravechi. Evenimentul se afla la cea de-a 13 editie, maine sarbatorindu-se 30 de ani de la inaugurarea Muzeului Etnografic in aer liber de la Curtisoara.
Manifestarea cuprinde un moment folcloric realizat de Scoala Populara de Arte din Targu Jiu, dar si lansari de carte ale scriitorilor Grigore Smeu si Alexandru Doru Serban. Expozitiile cuprinse in cadrul evenimentului au loc in ziua de duminica, 11 septembrie a.c., la Stolojani. Acestea cuprind o expozitie de port popular realizata in plan local, o expozitie de pictura realizata de pictorul craiovean Constantin Niculescu si o expozitiei de costume populare realizata de Ana Filip din Bistrita-Nasaud.

LOREDANA ECOVITA
  
 

© Impact in Gorj 2004. Textele si fotografiile din aceste pagini sunt proprietatea titularilor de copyright
si nu pot fi reproduse fara acordul scris al acestora
:: powered by A. T. Labs ::